Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett E-mail till limsjonmarathon@yahoo.se

fredag 27 april 2012

Intervju med Borlängelöpare

Igår intervjuade jag de erfarna ultralöparna och lopparrangörerna Krister och Laila från Borlänge. De har även sprungit flera etapptävlingar (t.ex. ultraintervallerna i november, 8 x 10 km under 24 h)

Jag fick med mig mycket tänkvärt inför Limsjön marathon! Mina frågor var många...
Hur påverkas kroppen? Hur känns det när man ska ut igen och igen, med en redan trött kropp? Hur mycket hinner man återhämta sig i varvvilan? Vad är viktigt att tänka på i vilan? Hur ska man tänka med näring, mat, dryck?

Jag kommer att återkomma med reflektioner kring detta. "Hur påverkas man" och "hur känns det" under en etapptävling är naturligtvis svårt att svara generellt på. Hur mycket just du stelnar till, hur mycket jag hinner återhämta mig på 75 minuter, det är olika för oss alla! Men viktigt för alla är att fylla på med näring direkt efter avslutat varv!

Det viktiga är att fylla på med sådant som du vet fungerar för dig! Detta gäller både inför och under loppet. Inga nya smakupplevelser alltså! Ska du springa flera varv är det viktigt att tänka på att du får i dig ordentligt med energi, utan att man vill känna sig proppmätt och tung i magen. Däremot trodde inte Krister och Laila att det är nödvändigt att springa med vätskebälte, då vi har en vätskekontroll på halva banan, samt att vi pausar mellan varven.
Laila, jag och Krister - som dränkta katter efter löpning i ösregn!


onsdag 25 april 2012

Tranmyren

Planeringsträff inför Limsjön maratons väteskontroll Tranmyren stod på schemat i kväll! Min mamma och pappa är väteskontrollsansvariga och det kommer att bli hur bra som helst! Väteskontrollen ligger nästan exakt mitt på banan, i ett vackert skogsparti bredvid en "tranmyr". Där kan löparna stanna till och ta sig en dricka och få några peppande ord! Eftersom vi dessutom pausar mellan varven kanske detta innebär att man inte behöver springa med vätskebälte, om man inte vill.


Om det är någon som är intresserad av att hjälpa till på väteskontrollen och t.ex. ansvara för den under något varv (cirka 30 minuters arbete per varv vid stationen räknar vi med) hör gärna av dig! Vi ordnar med vätska etc, men behöver någon som står där, delar ut vätskan och peppar löparna! 

torsdag 19 april 2012

Varför varv?

Jag har på sistone fått flera frågor om upplägget på Limsjön marathon! Frågor om man istället kan välja att "bara springa på" och inte ta pauserna mellan varven, varför pauserna är så långa osv.

Limsjön marathon är inspirerat av de ultraintervaller som körs på olika ställen i Sverige i november varje år. Där springer man 8 x 10 km under ett helt dygn! Totalt skrapar man alltså ihop 8 mil under 24 timmar, med pauser mellan!

Jag har alltid varit sugen på att testa ett "varv-upplägg" och se hur det påverkar löpningen, prestationen och orken. Jag har en tro om att ett sådant upplägg kan göra att många orkar längre än om vi skulle springa alltihopa "i ett kör". Löpare som vanligen kanske som längst orkar springa 10 km sammanhängande kanske en sådan här dag kan springa ihop ett halvmarathon eller ännu längre?

Pauserna är 75-90 min långa, baserat på att ett varv tar cirka 45 min. Ett varv kan ta både kortare och längre tid, och det påverkar pausvilan givetvis. Jag kommer att springa mina varv i 6-6.30-tempo och hoppas att vi blir ett gäng som väljer detta behagliga tempo!

Vad ska man göra i pausen? Jag tror att 75 minuter kommer att behövas. Detta för att möjliggöra att man ska kunna äta och dricka i pauserna och ha en chans att smälta detta. Under den längre pausen mitt på dagen (efter tre varv) är tanken att man ska kunna äta en medhavd lunch. Under pausen kan man även behöva stretcha (viktigt), byta till torra kläder, vila, gå på toaletten (dass). Tiden går fort! Vi kommer även ha möjlighet att umgås, fika och prata. Det kommer att finnas bord och sittplatser.

Om det blir regn är det problematiskt, men jag har några reservplaner för detta.

Om man bor i Leksand med omnejd och satsar på att springa t.ex tre varv (kanske ett morgon, mitt på dan och kväll) så kanske man väljer att åka hem eller iväg någonstans mellan varven. Kanske åker man in till Leksand och fikar eller äter t.ex? Norsbro ligger på bra bil- och cykelavstånd från centrum. Jag kommer dock att försöka finnas på plats vid Norsbro hela dagen!

Under tiden vi springer kommer det finnas funktionärer som vaktar vår packning. Tips på packlista kommer sen! (Vad du behöver ha med dig).

Självklart kan man välja att "springa på" i ett kör, Limsjön är öppet för alla! Men då är man inte med på Limsjön marathon. Det kanske låter oflexibelt, men det handlar delvis om att det blir för krångligt att hålla reda på löpare som väljer sitt eget upplägg och kör sina egna varv. Vi kommer heller inte ha funktionärer vid vätskekontrollen någon annan gång än när vi kör våra varv osv.

Varven på Limsjön startar enligt planering, se sidofliken på bloggen! Första varvet startar klockan 08.00 och jag är övertygad om att det kommer att bli en mäktig känsla när ett tåg av löpare springer iväg tillsammans på de mjuka stigarna runt Limsjön!



Information om anmälan - 1 månad kvar!

Idag fick jag hem ett paket med fint innehåll...



Hej löpare! Idag är det EN MÅNAD KVAR! Det går fort, snart är vi framme, står där klockan 08.00, försommarmorgon, nervösa, laddade!

För att jag ska kunna planera dagen så bra som möjligt så behöver jag anmälningar. Att ni skrivit "going" på Facebook räknar jag inte som anmälan. Det finns även löpare som ej har Facebook, osv. 

Jag vill att ni anmäler er genom att skicka ett mail till jonnafartfylld@yahoo.se senast måndag den 30 april. Ni behöver bara skriva ert namn i anmälan. Skriv gärna också hur många varv och vilka varv ni tänker er att springa. Detta är inte bindande (vilka varv) utan mest för att jag ska få ett "hum" om hur ni tänker. 

Det finns såklart möjlighet att dyka upp spontant och vara med på Limsjön marathon! Det är kostnadsfritt att deltaga men finns möjlighet att skänka en slant till Solidaritetsdagen. Men, om man inte anmäler sig i förväg kan jag inte garantera medalj. Jag står för medaljerna själv och kan således inte köpa in medaljer som inte "kommer till bruk". Det är alltså bara de föranmälda löparna som är garanterade det. Jag hoppas alla känner sig lika välkomna för det!

Så - skicka in ett mail och spring på! Hälsningar Jonna

måndag 16 april 2012

Missa inte!

I dagens Dala-Demokraten är det en stor artikel om Limsjön Marathon! Läs artikeln här!

Jag hoppas att få träffa flera bloggläsare på Limsjön marathon - visst kommer du och är med!? Hör av dig till mig så ordnar vi det!

Och har du hittat in på bloggen för första gången via tidningsartikeln, välkommen! Läs mer om arrangemanget och tveka inte att hänga med på ett eller flera varv!

söndag 15 april 2012

Träningstips - Långpass är nyckeln!

I all marathonträning är långpasset ditt nyckelpass för framgång! Distanspass och kvalitetspass som intervaller är också viktig träning, men inget är så viktigt som långpasset.

Långpass kan låta jobbigt, men faktum är att så snart som du etablerat långpasset i ditt träningsschema blir det ditt nya favoritpass. Långpass är som löpningens själ! Faktum är att tempot och distansen spelar föga roll, det är tiden du är ute som räknas. Du "ska" springa långsammare än på dina vanliga pass. Att lägga in kortare gångpauser är inte alls fel heller. Detta gör att långpasset blir väldigt njutningsfullt! Du håller ett "prattempo" hela passet. Pulsen är lägre. Det blir en meditativ stund... kanske lyssnar du på musik, eller bara på ljuden från naturen.

Många tycker att långpass känns skrämmande just för att man springer "långt". Men jag tror att många skulle kunna springa mycket längre, om man bara vågar sänka farten!

Ofta tänker vi att vi vill springa si och så långt, 15, 20, 25 kilometer osv. innan vi är nöjda med dagens pass. Kanske är det bättre att tänka att idag ska jag vara ute 80, 90, 120 minuter...

På pass som är över 80 minuter behöver du fylla på med energi. Det är självfallet individuellt men det viktiga är att du börjar dricka innan du ens hinner känna törsten. Om du blir törstig är det svårt att reparera skadan i efterhand! Du riskerar då att få ont i huvudet, illamående osv. På långpass är ett vätskebälte ett bra alternativ. Jag brukar varva vatten med något mer energigivande, saft, sportdryck, avslagen läsk, eller i vissa fall en energigel. Det är också bra att öva på att dricka under träning, inför tävlingar! Du behöver vänja magen!

Inför Limsjön marathon har vi olika mål. Vissa försöker springa marathonsträckan, andra kanske halvmarathon eller 7 kilometer. Även om det är en etapptävling skulle jag rekommendera att försöka springa några långpass innan för att vänja kroppen vid att hålla igång en längre tid! Att köra en egen etappträning kanske inte är fel heller? Att du någon gång kör ett pass på morgonen och ett på kvällen t.ex.

Om du satsar på en kortare sträcka i Limsjön marathon t.ex. 7 eller 14 km, kan det vara skönt att någon gång innan ha sprungit den distansen "i ett svep" för att öka självförtroendet och ha med dig "att jag vet att jag kan, för jag har gjort det innan". Om du satsar på de längre distanserna, våga pröva några långpass!


lördag 14 april 2012

Start, mål och en tur runt banan

I folkmun säger vi att ett varv runt Limsjön är 7 kilometer. Det är inte helt sant, det vet vi som sprungit med GPS runt sjön. Enligt mina mätningar är ett varv runt Limsjön 6.65 kilometer. Därför måste vi starta och gå i mål på olika platser - vi måste passera starten igen och gå i mål 350 meter längre fram. Då blir ett varv 7 km och du har chans att uppnå sträckan du vill åt, 7, 14, 21 (halvmarathon) kilometer osv... 

Häng med på en guidad tur kring banan! Vi startar med starten...
Ungefär här kommer startplatsen att vara!
Uppe för första stigningen, ett par kilometer efter start. Här uppe ligger också ett dass för den som behöver . 

Vasaloppet har Smågan, Mångsbodarna, Evertsberg men Limsjön marathon kommer att ha Tranmyren! Vår alldeles egen vätskestation på mitten av banan (drygt 3.5 km från starten)
Här börjar banans jobbigaste stigning. Ingen brant stigning men ganska lång och seg för trötta ben! Efter hälften av stigningen ligger ytterligare ett dass. 
Uppe! 5 kilometer löpta och det vänder neråt och målgången närmar sig... 
Och här breder sjön ut sig. Underbart en dag när solen glittrar i vattenytan!
Till slut, när man passerat starten och sprungit ca 350 meter ytterligare, når vi 7 kilometer! 
Och det gör att målgången blir här, ungefär vid cykeln!
Nu  börjar det närma sig!

fredag 13 april 2012

Vinnare i #Påskutmaningen!

Malin LL från Leksand vann #Påskutmaningen - Spring 15 gånger innan påsk!

Bland de som deltagit lottade jag ut en vinnare. Malin vann och får därmed ett par löparstrumpor hemskickade...

Men, kom ihåg att du vinner varje gång du tar dig ut på ett löppass!

Det närmar sig...


Det närmar sig! Jag vill gärna ha hjälp med era synpunkter och idéer inför arrangemanget. Hur tänker ni "mellan varven" t.ex? Åker ni hem eller stannar ni och har picknick vid Norsbro?
 
Det kommer finnas bord att sitta vid, och ett dass finns ju. Däremot ingen dusch om man vill duscha någon gång under dagen. Vi kommer att ha funktionärer som passar vår packning under tiden vi är ute och springer!
Kom gärna med frågor - det kan mycket väl hända att jag inte tänkt på olika saker!

Snart kommer jag också att vilja veta (på ett ungefär) hur många varv som ni tänkt er att springa och vilka varv. Detta för att kunna göra en planering i stora drag och få viss överblick.

Men, det kommer finnas utrymme för spontanitet! Om du känner dig urstark under dagen och vill pröva fler varv är det givetvis välkommet. Även om någon vill dyka upp och vara med och springa, fast man inte "anmält" sig.

Spring på! Det är underbara morgonar, dagar och kvällar för löpning nu! /Jonna
PS. Ni kan även alltid maila mig på jonnafartfylld@yahoo.se !